Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
DEVLETLER COĞRAFYASI Kişiye engin bir yurt sevgisi aşılayan ve dünya ufkunu genişleten Coğrafya ilmidir.

FİLİSTİN

Tunalim

filistin bayrağı ile ilgili görsel sonucu                                                                                                                  Filistin Alm. Palästina n, Fr. Palestine f, İng. Palestine. Kuzeyde Lübnan, güneyde Kızıldeniz, batıda Akdeniz ve doğuda Suriye Çölü ile çevrili, tarihi ve eski bir yerleşim merkezi. Bölge, Asya-Afrika yolu üzerinde stratejik bir kavşak noktası olduğundan, eski çağlardan itibaren istila ve göçlere maruz kalmış ve çeşitli medeniyetlere sahne olmuştur. Filistin’in bilinen tarihi M.Ö. 5000 sene öncelere kadar dayanır. İsrail kabilelerinin gelmesinden tam bin sene önce Arap Yarımadasından Kenaniler Filistin’e göç etmişlerdi

Yüzölçümü: 28.220 km2
Nüfusu: 8.500.000 (1993 tahmini). Nüfusun % 87’si şehirlerde yaşamaktadır.
Km2 başına düşen insan sayısı: 255.8
Nüfus artış hızı: % 3.7

Etnik yapı:

1948’de işgal edilmiş olan topraklarda yaşayanların % 79’u Yahudi, % 21’i Filistinlidir. 1967’de işgal edilmiş olan Batı Yaka’da ise nüfusun % 91’ini Filistinliler, % 9’unu Yahudiler oluşturur. Filistinlilerin tamamına yakını Arap’tır, az sayıda Çerkez vardır.

Dil:

Yahudiler İbranice ,Filistinliler Arapça konuşur.

Yönetim Şekli

Bugünkü Filistin topraklarının üzerindeki yönetim bir işgal yönetimidir. Gazze ve Batı Yakada kurdurulan özerk yönetim ise işgal yönetimine bağlı bir yerel yönetim niteliğindedir. Bu yönetim dış işlerinde tamamen işgal yönetimine bağlıdır. Emniyet güçlerini sadece Filistinlilere karşı kullanma hakkına sahiptir. Bu bölgede oturan Yahudi yerleşimcilere karşı özerk yönetime bağlı emniyet güçlerinin kullanılmaması özerklik anlaşmasında şarta bağlanmıştır.

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comments