Overblog
Edit page Follow this blog Administration + Create my blog
DEVLETLER COĞRAFYASI Kişiye engin bir yurt sevgisi aşılayan ve dünya ufkunu genişleten Coğrafya ilmidir.

Ülkeler ve Başkentleri

fashion plan: MODA

Dünya üzerindeki ülkeler ve başkentleri, coğrafya ve genel kültür bilgisinin yanı sıra seyahate ilgisi olan kişiler için de ilham veren bilgi kaynağı. Dünya üzerinde resmen tanınan 193 ülke olmasına rağmen bağımsızlıklarını ilan etseler de Birleşmiş Milletler tarafından tanınmayan ülkelerle birlikte toplamda 236 ülke bulunuyor.

Devletler arası ilişkiler ve politik sorunlar nedeniyle bazı ülkeler, üçüncü ülkeler tarafından tanınmıyor. Bu ülkeler hesaba katıldığında dünyada bağımsız 204 ülke bulunuyor. Yalnızca Türkiye‘nin tanıdığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile 114 ülkenin resmen tanıdığı Kosova bu ülkeler arasında.

Ülkeler ve Başkentleri

Dünyadaki örgütlerin resmen tanıdığı ülkeler de sayısal olarak farklılık gösteriyor.

Birleşmiş Milletlere (UN) üye ülke sayısı: 193
Uluslararası Futbol Federasyonuna (FIFA) kayıtlı ülke sayısı: 208 ülke
Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) kayıtlı ülke sayısı: 193 ülke
Dünya Ticaret Örgütüne (WTO) kayıtlı ülke sayısı: 153 ülke
Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonuna (UNICEF) kayıtlı ülke sayısı: 190 ülke
Uluslararası Basketbol Federasyonuna (FIBA) kayıtlı ülke sayısı: 213 ülke
EXPO Fuarı’nın katılımcı ülke sayısı: 189 ülke

 

Uluslararası ortamda tanınan, Birleşmiş Milletlere üye olmayan ülkeler, tanınmayan veya kısmen tanınan ülkeler ise şunlar:

1971’den itibaren Birleşmiş Milletlere üye olmayan, ancak uluslararası hukuk ve Montevideo Konvansiyonuna göre devlet olarak tanımlanan ülke: Çin Cumhuriyeti (Tayvan)
Birleşmiş Milletlerin 46 üyesi tarafından tanınan, fakat Birleşmiş Milletler tarafından tanınmayan ülke: Sahra Arap Demokratik Cumhuriyeti (Batı Sahra)
Birleşmiş Milletlerin 114 üyesi ve Çin Cumhuriyeti tarafından tanınan ülke: Kosova
Türkiye dışında herhangi bir Birleşmiş Milletler üyesi tarafından diplomatik olarak tanınmayan ülke: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (Kıbrıs-KKTC)
Rusya, Venezuela ve Nikaragua dışındaki Birleşmiş Milletler üyeleri tarafından tanınmayan ülke: Abhazya (Gürcistan) ve Güney Osetya (Gürcistan)
Birleşmiş Milletlerin hiçbir üyesi tarafından tanınmayan fiilen bağımsız ülkeler: Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (Azerbaycan), Transdinyester (Moldova), Somaliland (Somali)

To be informed of the latest articles, subscribe: